Copyright 2024 - Phagein revision jun2017

Cursusoverzicht

Basiscursus orofaryngeale dysfagie bij volwassenen. Deze driedaagse basiscursus is bedoeld voor logopedisten die nog relatief weinig ervaring hebben in de behandeling van (volwassen) patiënten met een orofaryngeale slikstoornis. Centraal in deze cursus staan diagnostiek, behandeltechnieken en toepassing in casuïstiek en klinisch redeneren.

Opfriscursus dysfagie. De basicursus wordt elk half jaar iets aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Daarom is er sinds 2014 een tweedaagse opfriscursus voor logopedisten die eerder een dysfagiecursus hebben gevolgd of al ervaring hebben in het behandelen van slikstoornissen, maar een behoefte hebben aan een update. Een deel van de cursus is 'on demand', dat wil zeggen dat cursisten kunnen verzoeken om een bespreking of oefening van een interventie, casusvraag of praktijkprobleem.

IC-cursus voor logopedisten De logopedist kan al op een intensive care-afdeling een nuttige bijdrage leveren aan het herstellen van de gevolgen van beademing: veilig slikken, ontwennen van de tracheacanule en communiceren. Dat vraagt specialistische kennis en stelt eisen aan multidisciplinair werken op een hoog-technische afdeling. De logopedisten, medisch en verpleegkundig specialisten van het Radboudumc delen graag hun kennis en ervaring. Uitgangspunt is dat deelnemers ruim voldoende ervaring hebben in het behandelen van slikstoornissen.

Canulecursus voor logopedisten. Patiënten met een tracheacanule gaan na de ziekenhuisfase steeds vaker met canule naar een verpleeghuis, revalidatiecentrum of naar huis. De verpleegkundige canulezorg is complex, maar ook de logopedische begeleiding, slikrevalidatie en advisering over bijvoorbeeld decanuleren vraagt specialistische expertise. Deze cursus is ontwikkeld door de afdeling logopedie van het Radboudumc, om logopedisten in de eerstelijn, verpleeghuizen en revalidatiecentra te trainen in het adequaat behandelen van patiënten met tracheacanule. Uitgangspunt is dat deelnemers ruim voldoende ervaring hebben in het behandelen van orofaryngeale slikstoornissen. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze cursussen? Like dan onze Facebook-pagina!

f m