Copyright 2024 - Phagein revision jun2017

Opfriscursus 2024

Waarom een opfriscursus? De kennis over slikstoornissen en de diagnostiek en behandeling daarvan zijn voortdurend in ontwikkeling, maar hoe houd je dat bij? Ook de basiscursus orofaryngeale dysfagie wordt elk half jaar geüpdate met nieuwe kennis en tegelijk worden verouderde onderdelen verwijderd. Zo is bijvoorbeeld het onderdeel 'oraal onderzoek' geschrapt, maar waarom? En wordt MDTP inmiddels in de cursus behandeld of niet? En zit dat nou precies met dat 'free water protocol'? En hoe pas je motorisch leren toe in slikrevalidatie? Daarom start Phagein vanaf 2014 met een jaarlijkse opfriscursus. Deze opfriscursus is voor logopedisten met kennis en ervaring van dysfagie en die eerder al een (basis)cursus hebben gevolgd, die behoefte hebben aan een update en verdieping. Dag 1 is een samenvatting van diagnostiek en behandeling (dag 1 en 2 van de huidige basiscursus). Nieuw op dag 2 is het onderdeel 'course on demand', waarin de docent aspecten bespreekt en uitdiept die van te voren door de cursisten zijn aangedragen. Bekend onderdeel is het bespreken van casusvragen van en door cursisten die leerzaam zijn voor alle deelnemers.

Doelgroep: Post HBO cursus voor logopedisten die eerder een (basis)cursus dysfagie hebben gevolgd en/of al langere tijd met dysfagiepatiënten werken, maar behoefte hebben aan een update over diagnostiek en behandeling.

Docenten Dr. Hanneke Kalf, logopedist, klinisch epidemioloog en senioronderzoeker Drs. Simone Knuijt, logopedist en taalspraakpatholoog Beide zijn werkzaam op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in Nijmegen

Duur: tweedaagse cursus van 09:30 tot 16:30.

Datum: vrijdag 8 november en vrijdag 29 november 2024  

Deelnemers: minimaal 14 en maximaal 24 deelnemers

PlaatsHotel Restaurant Van der Valk , Impuls 2, Duiven

Kosten:    € 529     inclusief koffie/thee, lunch, wifi en online toegang tot cursusmateriaal.

Cursusmateriaal: cursisten krijgen na aanmelding en betaling toegang tot een online archief waar het cursusmateriaal tot een maand na de cursus voor eigen gebruik kan worden gedownload.

Accreditatie:  verleend voor 14 punten (ID: 4010064)

Organisatie: Phagein VoF

Aanmelden: via de inschrijfpagina

Meer informatie: kan gevraagd worden via ons emailadres

Bereikbaarheid: groot gratis parkeerterrein, is gelegen direkt bij de A12 afrit nr 28 Duiven (bij Arnhem)  

PROGRAMMA

Dag 1 - Pathofysiologie - Slikscreeningen - Klinisch slikonderzoek en ernstbepaling - Instrumenteel slikonderzoek - Compensatietechnieken - Voedingsaanpassingen - Revalidatietechnieken - Motorisch leren (principles of motor learning) - Toetsing en afsluiting

Dag 2 - Vragen bespreken, inventarisatie - 'Course on demand' - Casus van cursisten - Evaluatie en afsluiting

f m